Bostadsköp: Råd till bostadsköpare

Ska du kasta dig ut i ditt livs kanske största investering i förbindelse med ett bostadsköp, så är det en rad saker du ska ha koll på. Många saker kan bostadsköpare själv kolla upp, medan det i förhållande till andra saker är en bra idé att höra sig för med en rådgivare som kan gå genom bostadsköpet med dig. Här är en rad användbara råd och vetskap kring vad du ska sätta dig in i före du sätter ditt bostadsköp i verket.
Först publicerad: 14. februari 2017 | Uppdaterat datum: 8. februari 2024 | Skrivet av: Ludvig Kofoed
Bostadsköp: Råd till bostadsköpare

Ska du kasta dig ut i ditt livs kanske största investering i förbindelse med ett bostadsköp, så är det en rad saker du ska ha koll på om du vill undgå att din bostadsdröm blir en sann mardröm. Många saker kan man som bostadsköpare själv kolla upp, medan det i förhållande till andra saker är en bra idé att höra sig för med en rådgivare som kan gå genom bostadsköpet med dig. Genom förberedelse kan du göra ditt för att bostadsköpet ska bli perfekt och smärtfritt. Här är en rad användbara råd och vetskap kring vad du ska sätta dig in i före du sätter ditt bostadsköp i verket.

Gör en budget för ditt bostadsköp och få en överblick över din ekonomi

För att se hur dyr bostad du har råd att köpa är det en bra idé att börja med lägga en detaljerad budget. Budgeten ger svar på vad du/ni har över varje månad till mat, hyra osv. Här är det viktigt att alla intäkter och utgifter räknas in, således att din budget ger en rättfärdig bild av din ekonomi när du ska låna pengar till ditt bostadsköp. För att säkra att du inte överbelånar dig själv ser banken ofta på ditt rådighetsbelopp och din skuldfaktor.

Undersök marknaden för bostadsköp

Om du har en klar bild över ditt bostadsköp kan du med fördel undersöka marknaden och starta din officiella bostadssökning. På Bostadsdeal.se kan du enkelt få en överblick över alla lediga bostäder till salu i Sverige. När du har hittat ett brett urval av olika bostäder bör du gå ut och kolla på bostäder för att få en känsla av vad din köpessumma räcker till. Tänk även på hur länge bostäderna har varit ute till salu och vad bostäderna i närområdet kostar – ju mer du vet om marknadens möjligheter för ditt bostadsköp, ju bättre säkrad är du i en förhandlingssituation när det exempelvis ska förhandlas pris. Genom att se flera olika bostäder blir du även bättre på att värdera vad du kan leva med och vad du inte accepterar att vara utan.

 

Prospekt vid bostadsköpet

När du har valt ut några potentiella bostadsobjekt är nästa steg att få ett samlat prospekt hos de olika säljarna. I prospektet kan du läsa allt om den bostad som du har förälskat dig i – här hittar du allt från stort till smått, t.ex. detaljerad beskrivning av bostaden, hur den värms upp osv. Genom prospektet kan du också få en uppfattning om hur mycket renovering som krävs och genom att kolla genom prospektet grundligt kan du välja bort de bostäder som inte passar dig, t.ex. för att de kräver stora renoveringar eller som har ett högt energiförbruk. Prospektet ska innehålla en beskrivning av egendomen och närområdet. Många säljare har via deras mäklare en tendens till att förhärliga en bostad med beskrivning och text. Det är därför en bra idé att göra egen research om bostaden genom att kolla upp bostaden på internet mm.

Vad ska du kolla extra på i bostaden före bostadsköpet?

 

- Fukt och mögel
När du ska kolla på huset ska du speciellt vara uppmärksam på mögel, vilket kan vara väldigt hälsoskadligt och i många fall kan det göra bostaden obeboelig. Luktar huset av mögel? Går lukten i sådana fall in i andra rum? Väggar bak skåp och möbler kan särskilt visa tecken på missfärgningar och mögel, därför bör du kontakta en professionell rådgivare eller husspecialist som kan kolla på huset med er.
- Källare
Om det finns en källare i bostaden ska den undersökas grundligt – källaren kan ligga på skador som senare behöver fixas och det kan stå dig dyrt. Kolla särskilt efter om det är sprickor i golv och på väggar. Tecken på fukt i källaren kan exempelvis vara färg som flagnat. För att vara på den säkra sidan är det en bra idé att få en kunnig med på visningen.
- Tak
Att byta tak kan bli en dyr historia, var därför uppmärksam på takets skick. Fråga säljaren när taget blev lagt, vilket också ofta står i prospektet, men det är alltid en bra idé att dubbelkolla! Gå själv upp på taket och i vindsutrymmet för att se om det är bucklor i taket, några skador på insidan eller lösa takpannor.
- Översvämning
Var uppmärksam på om bostaden är placerad i ett område där det är risk för översvämning. Bostadens position och byggnadsform kan säga mycket om huruvida det är en ökad risk för översvämning. Det kan t.ex. bero på att avloppen inte är stora nog för att ta emot regn från skyfall eller översvämning från sjöar eller åar som ligger nära bostaden.
- Badrummet
En annan sak som kan kosta dig mycket är badrummet. Ett badrum med sprickande flisor och fukt kan leda till fuktskader och mögel, vilket kan ödelägga inomhusklimatet. Missfärgning på tak och väggar är också et tecken på att det bl.a. sipprar ut vatten från badrummet. Kolla också på om fönstrena har skador, om färgen är skadad, om flisorna är lösa osv.

Besiktiga bostaden

Det är upp till dig som köpare att försäkra dig om egendomens skick, hyr därför in en besiktningsman till hjälp. Besiktningsmannen går genom bostadens skick och därmed får du en klar bild över vad som är bra med bostaden, om det finns något akut som behöver fixas eller om någon troligtvis behöver renoveras inom ett par år.

Kan man ångra bostadsköpet?

Om säljaren ännu inte skrivit på säljeskontraktet är det ännu möjligt att ångra bostadsköpet utan att det kostar dig något. Att backa ur ett bostadsköp efter att kontraktet är påskrivet endast på grund av att man ångrat sig kan dock vara svårt. En bostadsaffär kan hävas i vissa fall, framför allt då det är kopplat till bostadens skick. Om skicket hinner bli riktigt dåligt kan det förefalla sig så att bostaden gå tillbaka till den förre ägaren, trots att kontrakt skrivits.

Läs mer om bostadsköp här: