Andelsbolig - en dansk bostadstyp
Många svenskar som arbetar i Danmark väljer att någon gång flytta till Danmark. Om du letar efter bostad i Danmark bör du vara uppmärksam på den speciella bostadstypen "Andelsbolig". Detta är en speciell boendeform som bara finns i Danmark, men som påminner en del om boendeformen bostadsrätt. Principen är att flera personer går samman för att skapa en förening, som köper en eller flera fastigheter och medlemmarna i föreningen kan då köpa en lägenhet i föreningen och betala en låg månadsavgift för att bo i den.
Om du specifikt letar efter andelsbostäder kan du även kolla bostadsportalen Andelsboliger.dk som enbart specialiserar sig på bostadsrätt.
När du behöver hitta och köpa det bästa möjliga andelsbostad måste du gå igenom en rad steg för att hitta rätt andelshus. Vi har gjort den här guiden åt dig så att du kan komma i mål utan att glömma någonting. Det är mycket viktigt att du inte köper katten i påsen, så att andelsboligen alltid kan säljas igen utan förlust . Om du måste genomföra försäljning av bostadsrätt, t ex på självförsäljning av andelsbostäder kan du sälja din andelsbostad direkt via tjänsten.
1. Ta reda på om du är för "andelsbolig"-modellen
Du bör börja med att bekanta dig med vad det innebär att äga en andel i en andelsboligforening och vilka rättigheter och skyldigheter det innebär. När du köper andel i en bostadsrättsförening köper du inte bostaden utan snarare en andel i föreningen, vilket ger dig rätt att bo i bostaden. Det är föreningens stadgar som avgör hur bostadsrättsföreningen fungerar och därför är det också viktigt att du känner till stadgarna innan du köper en andelsbostad. Bestäm dig för om du är för denna samhällsmodell i en bostadsrättsförening där du är medlem. Här är det också viktigt att du bestämmer dig för om du vill ha en ägarbostad, en hyresbostad eller en andelsbostad – så att du inte gör fel val. Skulle du till exempel hellre ha en ägarlägenhet eller en villa än en andelslägenhet. Är du överhuvudtaget inne på andelsbostadsformen? Eller är du kanske mer för en annan typ av boende?
2. Var vill du köpa en andelsbostad och vilken typ av andelsbostad vill du köpa?
Börja med att ta reda på var du vill leta efter andelsboende i Danmark. Ska andelsboliger ligga i Köpenhamn, Odense, Aalborg, Århus, Esbjerg, Kolding eller Randers? Och om andelsbostaden ska ligga i Köpenhamn, ska den ligga på Nørrebro, Vesterbro, Frederiksberg, Nordhavn, København K, Østerbro, Amager, Vanløse eller Brønshøj? Du måste då fundera på vilken typ av andel du vill ha. Vill du köpa en stor andelsbostad med många rum eller är du mer intresserad av mindre andelsbostad med färre rum? Vill du köpa en andelslägenhet, ett andels-hus eller ett andels-radhus? Om du köper en lägenhet, hur många andra andels lägenheter måste finnas i komplexet. Om du köper en fastighet som andels-hus eller andels-radhus direkt via tjänsten, hur stor måste andelshusets eller radhusets tomt och trädgård vara? Om du köper ett andelshus, hur många andra hus måste det finnas i föreningen. Tänk också på att husdjur inte nödvändigtvis är tillåtna i alla föreningar.
3. Få en överblick över vilka andelsbostäder som är till salu?
Du är nu redo att hitta andelsbostäder till salu. Men det kan faktiskt vara ganska svårt att få en överblick över vilka andelsbostäder som är till salu just nu när man gör sin sökning. Om en bostadsrättsförening har väntelistor erbjuds andelsboendet vanligtvis inte på rätt sätt. Här måste du forska dig fram till relevant andelsboligforening och sedan skriva upp dig på väntelistan och vänta tills det är din tur. Om en bostadsrättsförening inte har en väntelista erbjuds bostäderna typiskt sett offentligt, där du sedan kan kontakta säljaren av andelen direkt. Du kan hitta ett mycket stort utbud av tillgängliga andelsbostäder till salu via annonser på Andelsboliger.dk. Kom ihåg att bostadsmarknaden för bostadsrätter är mycket överhettad och att du måste agera snabbt när du har hittat andelslägenheter som passar det du letar efter. Lägenheterna säljs ofta som smör, speciellt om de har ett mindre antal m2 i kooperativ med lägre priser.
4. Blir köpargodkänd med köparbevis
När du ska köpa en andelsbostad behöver du vanligtvis ett andelsbostadslån eller ett lån till andelsbostad. Det är en riktigt bra idé att få köpargodkännande och få ett köparbevis, så att du vet vad bostaden måste kosta innan du börjar titta på bostadsrätt. Det kan du göra på din bank eller hos ett bolåneinstitut. Med ett köparbevis i handen vet du hur mycket du kan köpa bostadsrätt för och det kan vara en stor fördel i förhållande till att förhandla om priset med säljaren.
5. Kom ihåg att engagera din advokat när du köper bostadsrätt
När du börjar titta på kooperativa bostäder till salu är det mycket viktigt att du har en bra advokat som kan hjälpa dig . Advokaten kan bland annat se till att du får bästa pris på andelsbostaden, hjälpa dig att förhandla med säljaren, kontrollera alla handlingar åt dig så att du är säker på att allt är i sin ordning, hjälpa dig att hitta den bästa finansieringen för ditt andelsboende och se till att föreningens ekonomi är i ordning. Advokaten kan också hjälpa dig att bedöma om bostadsbidraget är ok. Han kan också hjälpa dig att bedöma om föreningen är OK – alla föreningar fungerar inte lika bra
6. Prata med bostadsrättsföreningens styrelseordförande
När du har hittat en andelsbostad till salu är det mycket viktigt att du pratar med kooperativets styrelseordförande bostadsrättsförening innan du köper fastigheten. Han eller hon kan berätta om föreningens ekonomi, vilka planer det finns för framtiden, hur många som bor i föreningen, hur många som har fastigheten för uthyrning och mycket mer. Det är också bra att fråga andelsbostadsföreningens styrelseordförande om du är tveksam om något.
7. Kontrollera andelsbostadens skick
När du har hittat en andelsbostad till salu som du vill köpa är det en bra idé att låt en byggexpert kontrollera bostadens skick. Han eller hon kan berätta om det är skador på bostaden, vilka reparationer som behöver göras, hur gammal bostaden är och mycket mer. Det här är viktig information att ha innan du köper andelsbostaden, så att du vet vad du köper.
8. Du är redo att göra affären
När du har hittat den andelsbostad du vill köpa och har kontrollerat bostadens skick är det dags att göra en affär. Först och främst ska du göra ett skriftligt avtal med bostadsrättsföreningen om vad som behöver hända. Av avtalet ska det framgå vilken bostadsrätt du köper, vad priset är, när affären ska ske och mycket mer. Det är en mycket bra idé att ha en advokat med dig när du upprättar avtalet, så att du är säker på att allt är i sin ordning.
9. Betala för andelsboendet
När du har gjort en affär om att köpa en andelsbostad ska du självklart betala för bostaden. Du ska betala en deposition till bostadsrättsföreningen, vilket är pengarna du betalar för att få bostaden. Depositionen är vanligtvis 10 % av fastighetens pris. När du har betalat depositionen måste du betala resten av fastighetens pris. Detta händer vanligtvis när du tar ett lån för att betala för bostaden.
10. Du äger andelsbostaden och måste anmäla dig till föreningen
När du har betalat för andelsbostaden är den din. Du måste dock komma ihåg att anmäla dig till bostadsrättsföreningen, så att du kan ha både rättigheter och skyldigheter som följer med. Du måste också komma ihåg att försäkra bostaden, så att du är täckt om det blir skador på bostaden.
Find din andelsbolig hurtigt og nemt (dansk)
At finde den helt rigtige andelsbolig kan være en stor udfordring. Det kan være svært at finde lige præcis den andelsbolig, der passer til dine behov og budget. Heldigvis er der mange muligheder for at finde andelsboliger til salg.
Du kan starte med at kigge online. Du kan også kontakte lokale ejendomsmæglere for at se, om de har nogen andelsboliger, der passer til dine behov. Det kan være en god idé at kigge efter annoncer i aviser og på lokale bulletin boards. Det er også værd at tjekke andelsboligforeninger i området, da de ofte skriver på deres hjemmeside hvis der er en andelsbolig til salg i foreningen.
Andelsbolig på nettet
Den allerhurtigste måde at finde din andelsbolig på er via nettet, hvor der er nogle få men meget gode hjemmesider, der hele tiden indsamler nye andelsboliger til salg i deres databaser. Du kan således let se hvilke andelsboliger der kommer til salg i hele landet. Søg fx efter andelsbolig København, andelsbolig Århus, andelsbolig Odense og andelsbolig Aalborg her. Du kan se en samlet oversigt over andelsboliger til salg her.
Andelslejligheder – hvor kan man finde dem?
At søge andelslejlighed er en god mulighed når man ønsker at eje sin lejlighed selv, men ikke vil betale så meget som en ejerlejlighed typisk koster. Det er dog ikke altid let at finde den rigtige andelslejlighed, og derfor er det vigtigt at vide, hvor man skal lede.
Du kan finde ledige andelslejligheder til salg ved at gå en tur i det i de områder, hvor du ønsker en at købe en andel. Du kan også finde din andelslejlighed ved at kontakte lokale ejendomsmæglere eller ved at søge på internettet. Der findes mange hjemmesider, der har en liste med ledige andelslejligheder, så du kan ret nemt finde det, du leder efter på Nettet. På Nettet kan du fx finde oversigter over andelslejlighed København, andelslejlighed Århus, andelslejlighed i Odense og andelslejlighed Aalborg. Du kan se en samlet oversigt over andelslejligheder her.
Køb af andelsbolig – hvordan gør jeg?
Ved køb af andelsbolig kan du vælge forskellige muligheder.
Du kan fx vælge at bytte din andelsbolig til en anden større eller mindre andelsbolig, hvis du allerede har en andelsbolig i samme andelsforening. Det er en fleksibel måde at få en billig andelsbolig.
En anden mulighed er forældrekøb af andelsbolig. Hvis forældrene har en opsparing, og ønsker at hjælpe deres barn i gang på boligmarkedet, kan forældrekøb være en stor hjælp. Husk altid at tjekke skattelovgivningen og reglerne i andelsboligforeningen først. Det kan være en god ide at få en boligadvokat til at hjælpe dig med reglerne.
Hvis du ved hvilket område du vil købe din andelsbolig, så prøv at skrive dig op på venteliste i andelsboligforeninger i området.
Kan man finde en billig andelsbolig til salg?
Priserne på andelsboliger går op og ned, men der er altid nogle andelsboliger der er billigere end andre. De billigste andelsboliger fås nok via ventelister i andelsforeninger eller via familieoverdragelse, men der findes også nogle gange billige andelsboliger til salg på det frie marked. Hvis du vil have en billig andelsbolig, kan du bruge en andelsbolig-søgemaskine hvor du kan sortere eller filtrere efter pris.
Søg fx billig andelsbolig i København, billig andelsbolig i Århus, billig andelsbolig i Odense eller billig andelsbolig Aalborg her.
Hvad er en andelsbolig?
En andelsbolig er en type bolig, hvor du ejer en andel i en andelsforening eller andelsboligforening, som du dermed indgår i et fællesskab med. En andel giver dig retten til at bo i en bestemt bolig i andelsboligforeningen. Andelsforeningen har en bestyrelse og nogle gange ventelister. Som andelshaver i en forening betaler du boligydelse (eller ydelse) og ikke leje. Der findes andelsboliger af alle slags, herunder andelslejligheder, andelshuse og andelsrækkehuse.
- Lediga jobb i Danmark 3. september 2024
- Andelsbolig - en dansk bostadstyp 3. september 2024
- Guide: how to find an apartment for rent outside Sweden 28. juni 2024
- Guide: Så här hittar du lokaler att hyra i Danmark 28. juni 2024
- Lokaler til leje i Danmark - find dem hurtigt og nemt (dansk) 8. juni 2024
- Guide: Så här söker du jobb när du flyttar till Danmark 29. maj 2024